Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/28/2018 in all areas

  1. Ne bih želeo da se pogrešno shvati, ali Maskirani je na početku teme pitao za miks od brašna-komponenata. Upotreba club miksa ili sl. za pravljenje bojli ne smatra se pravljenjem miksa (što je ovde tema) nego je to kombinacija upotrebom gotovih mikseva, pa bi možda trebalo biti predmet posebne teme. Majstor Coja je napisao jedan odličan miks na koji nemam šta da dodam i oduzmem , a ja sam na jednoj temi već pisao o tome.
    2 points
  2. Pre nego što nastavim o dešavanjima iz 2017g, izneo bih samo neke podatke koji se odnose na 2016g. Na potezu Pančevo, Jabuka i Glogonj, od maja meseca, a pred kraj godine i do Opovačke brane (potez od ukupno 40,1km), izvađeno je 167 senkera najviše u Jabuci (cena se kreće od 50-80e po kom, zavisno od veličine), i nešto preko 5km raznih mreža (dužni metar uređene mreže košta 1e). Napisano je nekoliko prijava, najćešće zbog prekomernog ulova, ili ulova ispod propisane veličine, kao i za prekomerni broj štapova. Iz te godine ima i jedan presedan, gde je pisana prijava službenom licu zbog prekomernog ulova kao i ulova ispod mere ( 27 Štuka od toga 4 u meri znači jedna prekomerna i 23 ispod propisane mere u dužini od 26-33cm). Dozvoljena mera za Štuku je 40cm ( od vrha usta do korena repa). Ako neko sumnja šta je bilo sa prijavom naglasio bih da je to lice (iako službeno), pravosnažno osuđeno Početak rada 2017g, započinjemo sa novim plastičnim čamcem Big-Foot-om (lakši i brži ), zamenili stari metalni čamac (težak i nezgrapan za rad). Povećava Nam se teren sve do Farkaždinskog mosta ( pa je sad u ukupnoj dužini od 58,5km). Sam početak godine, prouzrokovan jako hladnim vremenom dovodi do zaleđivanja Tamiša (moglo je bez problema da se hoda po njemu), pa smo mislili da ćemo bar u tom periodu da odmaramo, naravno da smo se prevarili ali ne za dugo. Pozivom savesnih ribolovaca da se mreže postavljaju i u takvim uslovima izlazi se na teren, evo kako to izgleda. Nakon nekih dve nedelje dolazi do otopljavanja i odleđivanja Tamiša, i kreće se na proveru celekupnog terena, da bi se utvrdilo pravo stanje na vodi. Ovo odleđivanje naravno koriste i ribokradice da bi postavile svoje alate. Moram samo da naglasim da još u 2016g, se pričalo kako neće ni ovi dugo izdržati, ostaće bez sredstava za gorivo, veliki je to teren za taj broj ljudi i svašta nešo. To im se itekako obilo o glavu, zbog loše procene o ovoj ekipi koja preuzima brigu o Tamišu. Evo kako počinju prvi radni dani na odleđenom Tamišu. Idemo uzvodno istog dana. Da postovi ne budu predugački pisaću kraće ali češće. Nastaviće se
    2 points
  3. Kad vakumiras ne treba nista drugo,izvukao si vazduh I nema kako da se pokvare boile ili bilo sta drugo sto vakumiras,nista mu ne smeta dok je pakovanje 100% hermeticki zatvoreno.
    1 point
  4. Nakon dogovora odlucili smo da prosirimo na 18 ekipa. To je neki maximum koji jezero moze da primi
    1 point
  5. Odlicna stvar za gluperde koji kibicuj u gde pecas ne bi li se oni ugnezdili tu!
    1 point
  6. U pravu si, ima ga u club mixu, ima i mlecnih proteina pa meni nekako bolje peca kada dodam. Takav sam utisak stekao
    1 point
  7. Nema menjanja jezera to je sigurno. pecamo Conoplju...
    1 point
  8. Nema sad novo jezero. Conoplja je definitivna. Ako znate nekoga ko planira neka se brze bolje prijavi
    1 point
  9. Pre nego što nastavim sa pisanjem o Tamišu, hteo bih da se zahvalim na lepim željama i podršci od strane pravih ribolovaca. Pozdrav naravno i za Dunav 1, kojeg poznajem iz Farkaždina pošto tamo često peca i kampuje, a takođe i javi kada neko od meštana (čobanin) postavi po koju mrežu. A da i odgovorim Limaru koji je skoro uvek negativan po bilo kom pitanju. Kolega, tvoj post je čist defetizam. Zbog takvog poimanja situacije ribokradice su uvek bile u prednosti. Osećaj moći i nedodirljivosti su im davale izjave i razmišljanje poput tvog. Svaka država ima veliki policijski aparat, a isto tako svaka ima i kriminal još ni jedna nije uspela da ga suzbije skroz, ali postoji razlika gde je taj kriminal u velikiom obimu izražen, a gde je znatno manji (kontrolisan). Sve će to biti objašnjeno u daljem pisanju na ovoj temi ( ko shvati, shvatiće, ko ne, nikad neće ).
    1 point
  10. Drug necu da stavljam u najavu takmicenja da ne bi bilo takmicenje,dogovor je bio DRUZENJE PRE SVEGA. Mislim da ce se skupiti 16-17ekipa i u ovoj temi. Idemo da se druzimo Mogli bi se dogovoriti da dodjemo dan ranije da vidimo ko moze da dobaci do 90m!
    1 point
  11. A mogli bi i da dodjemo dan ranije pa da organizujemo kasting da bi utvrdili optimalnu daljinu sajle za ovo druzenje
    1 point
  12. imaš da kupiš Maverov marker koji baš služi za označavanje najlona i koji je odličan. Monogo bolji i praktičniji od običnih markera jer njega možeš da skineš vlažnom krpom sa najlona ukoliko želiš a obične permanentne markere nema šanse. Pa kad sa njima dobro išaraš najlon, jednom žuti jednom crveni jednom plavi pa na različitim daljinama posle se pogubiš ne znaš koji je više koji i opet moraš da premeravaš. Obavezno korisnim marker za označavanje najlona.
    1 point
  13. Nastavak, Sa malim iskustvom na terenu ( Pančevo, Jabuka i Glogonj ), ali svakim danom učeći uz neopisivo požrtvovanje i zalaganje, kreće se sa čišćenjem Tamiša od svih vrsta mrežastog alata. Nije postojao izlazak na vodu, a da se nisu nalazile velike količine mreža, što je samo potvrđivalo naše tvrdnje da je Tamiš pun istih. Naravno takvim radom ribokradice postaju agresivne, pa počinju pretnje na samoj vodi, putem telefona (pozivi, poruke), a bilo je i slučajeva bušenja guma na automobilu, sve ovo i više od toga nije pokolebalo ribočuvare u svom daljem radu. Bio je jedan slučaj gde su u svojoj nemoći ribokradice skidale gaće i tako izražavale svoj protest. Sledeći problem predstavlja, što kolega uzvodno od Glogonja teren Sefkerin Opovo, Baranda iz nekog svog revolta ne obavlja dužnost na pomenutom terenu, što neke ribokradice koriste takvu priliku pa se pomeraju ka ne branjenom delu Tamiša. U samom početku rada mnogi su govorili, da je ovo nemoguća misija spasiti Tamiš od tolikih lopova koji su godinama radile šta su htele, pojedinci su čak smatrali da je to sasvim normalno da se riba krade, pošto se njegov deda, otac a sad i on bavi krivolovom. Evo kako je to izgledalo u nekim situacijama. Negde u septembru i ribočuvar iz Opova napušta službu, pa se teren proširuje sve do Opovačke brane, što dodatno predstavlja problem jer ni prvobitan teren nije doveden u najbolje stanje ( zbog velikog obima posla). Jedina olakšavajuća situacija te godine je bila, što nismo imali velikih voda pa nije bilo puno razliva koja bi dodatno otežavala i ovako tešku situaciju. Pred kraj 2016g ribočuvar Krstić uviđa da ovaj posao nije za njega,( naporan, stresan, rad sa svakakvim ljudima i ostalo), pa daje otkaz na istom. U tom periodu na njegovo mesto stupa tadašnji volonter, a sadašnji ribočuvar Oliver Ađžić, i kreće se sa sasvim novom organizacijom, u sastav ekipe ulaze tri volontera (jer se uvidelo da bez njihove pomoći teško se može šta uraditi). Zbog jake zime 2016-2017, dolazi do zamrzavanja Tamiša i malog predaha u radu. Kraj 2016g. Nastavak sledi za 2017g.
    1 point
  14. Poštovani ljubitelji reke Tamiš, za mesec dana navršiće se dve godine od kako sam pokrenuo ovu temu na forumu, a sve zarad zaštite reke Tamiš, i njenog ribljeg bogastva. Skoro svima je poznato koliko je Tamiš bogat sa ribljim fondom, u njemu su zastupljene skoro sve vrste riba ( Som, Smuđ, Šaran, Štuka, Deverika Protfiš, Babuška, itd...). Onda su nastupila neka loša (crna) vremena za ovu reku, od lošeg gazdovanja pa do enormnih krađa ribe, svim raspoloživim sredstvima ( mreže, senkeri, bubnjevi struja, plin), i sve drugo što je moglo pasti na pamet lopovima, a bogami i ribolovcima jer ni oni nisu zaostajali puno za ovim prvima. Trebalo je pod hitno preduzeti nešto, jer ako se nastavi ovakvim tempom krađe, u Tamišu neće ostati skoro ništa od pomenutih riba. Iz predhodnih postova na ovoj temi vidi se da pokušavam nešto da promenim (pokrenem) po ovom pitanju. Obraćam se korisniku sa molbom da se preduzmu odgovarajuće mere zaštite ( obećanja su data, ali se jako malo skoro ništa ne menja). Sledi i prijava pokrainskoj inspekciji za zaštitu voda, koja takođe ne uspeva puno da uradi ( izvršila pregled dokumenata datih na uvid i konstatovala da je sve u granicama zakona). Uz konstantne pritiske na korisnika, napokon se kreće sa mrtve tačke u zaštiti Tamiša ( malo će ličiti na Špansku seriju). Pa ću Vam prezentovati šta je sve učinjeno za poslednjih dve godine. Prvo je došlo do smene starog Ribočuvara (na potezu Pančeva), koji se uz sve muke jedva razdužio, uvek je postojalo još nešto da bi se što više odugovlačilo. Nalazi se novi Ribočuvar ( Slavoljub Krstić), ali stvari ne idu tako lako zbog zakonskih procedura, napokon od maja meseca stupa na dužnost, i preuzima brigu o čuvanju Tamiša, uz volontera Olivera Ađžića. Nastaviće se.
    1 point
  15. Srecna Nova 2018 Godina,Zivi i Zdravi Bili,Zdravlja,Srece,Ljubavi i Para,i naravno uspeha u Ribolovu,Bistro
    1 point
×
×
  • Create New...