Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 04/01/2020 in all areas

  1. Ono o ovcama i modi se ticalo u opšteno svih nas ribolovaca koji pod uticajem raznih marketinških trikova, a posebno pod uticajem ogromne ljubavi prema ovom sportu, često odlučujemo srcem, a ne trezne glave. Naravno da štapovi od 9 i 10 fita imaju praktičnu vrednost, i to znaju oni koji ih koriste godinama kao ti ili oni koji nikada nisu ni imalu potrebu da prelaze na neke duže modele. Ja sam pisao o situaciji gde će većina nas ne razmišljajući previše uzeti još jednu garnituru jer eto Kristijan Selih i Alan Blair kažu da su ekstra. Slažem se sa tobom da se i sa takvim štapovima pokrivaju gotovo sve situacije, ali iz već napisanih razloga bih se pre opredelio za duže modele. I sam nisam ljubitelj štapova od 13 fita 3.5lb. Kada je pre nekih 10 godina bilo popularno i kada smo svi zabacivali preko 150 metara , bili smo svedoci kako su se ljudi prosto utrkivali da kupe takve močuge i onda ih još uparivali sa mašinicama kapiciteta 500 m najlona pa se takvi pojave na komercijali koju mogu dve krave da popiju. I tada je to više bio odraz mode nego neke praktične potrebe. E sada drugi vetar duva. Svedoci smo zadnjih par godina sve veće popularizacije nekih alternativnih vidova šaranskog ribolova kao posledica sve bržeg načina života i nedostatka vremena. Naravno ribolovna industrija nije sedela skrštenih ruku, već su za svaku situaciji smislili specijalan deo pribora...od štapova do šatora. I sada njihovi "manekeni" odradjuju svoj deo posla. Još jednom izvini, stvarno nije bila namera da te proglasim ovcom i pomodarem.
    2 points
  2. Šta nam rade ovi Englezi?! Prvo su nas ubedili da se šaran mora pecati na klizni sistem, pa onda da se ne može bez polu-fiksnog. Prvo su nas ubedili da se šaran ne može pecati na krute montoža, pa nas onda ubedili da su krute montaže odlične. Taman smo sve naučili o boilama i tigrovom orahu, oni počeli da pecaju na gumu i sunđer. Ubedili nas da je svinger prava stvar, pa nas onda ubedili da je hanger bolji. Ubedili nas da se bez rod-poda ne može, pa onda prešli na bankstikove. Ubeđivali nas da se šaran čeka danima na 150 metara od obale i da su optimalni štapovi od 12 i 13 fita, a onda sa nekim “smešnim” štapovima od 9 i 10 fita počeli da se švrćakju po obali i pecaju “ispred nogu”. Ma nema kraja. I pravo da vam kažem, da nije tako bilo bi nam dosadno. Dok je ovaca biće i vune. S obzirom da ne pecam iz čamca i da mi transportna dužina štapova nije neki problem (šta se sve ne nađe u autu još su štapovi najmanji problem) ipak bih uvek prednost dao dužim štapovima, što zbog lakše kontrole ribe, što zbog lakšeg zabacivanja na neke veće daljine. Nekako stičem utisak da su danas ti kraći štapovi više odraz mode nego neke stvarne praktične potrebe.
    2 points
  3. Informacija sa FB profila RIBOLOVAČKI SAVEZ VOJVODINE Obaveštenje ribolovcima Dobili smo nekoliko upita o udaljavanju pecaroša sa vode od strane službenih i drugih lica, pa smo odgovor potražili i u MUPu. Pecanje, kao i do sad, nije zabranjeno, ukoliko se prate sve mere Vlade. 1 - Policija i SAMO policija može da vas udalji sa javne površine ukoliko procene da je tako nešto potrebno (videti pod 3). Ukoliko to pokuša da uradi neko drugo lice, slobodno slučaj prijavite policiji. 2 - Ovlašćenja službenog lica ribočuvara su ostala ista - kontrolisanje, pregled, foto i video zapis prekršaja, privremeno oduzimanje dozvole i alata... Ribočuvar vas može udaljiti ukoliko postoji prekršaj. Ribočuvari imaju instrukcije da i na najmanji vid agresivnog ponašanja pozovu policiju. Ribočuvari sa sobom imaju sredstva za samoodbranu. 3 - Ukoliko vas policija zamoli da se udaljite, to ne radi zato što pecate, već zato što se nalazite ili na površini gde nije dozvoljeno zadržavanje ili postoji mogućnost da se na malom prostoru nađe više ljudi. Pridržavajte se preporuke fizičkog distanciranja. 4 - Konkretno, nemojte ići na pecanje na prometna mesta, kao što su javne plaže, kej, šetališta. Osamite se, udaljite od drugih i uživajte. 5 - U vremenu krize, slabije se priča o mentalnom zdravlju. Ribolov, posebno sportski, može pomoći da prebrodite ovaj period konstantnih loših vesti. Činite to u skladu sa donetim merama i pridržavajući se policijskog časa i nećete imati nikakvih problema. 6 - Pritisak od strane ribokradica postoji, ali verujte nam na reč - bilo koje lice uhvaćeno u krivolovu, kazne za isti će mu biti najmanji problem. Profiterstvo za vreme vanredne situacije, kao i sva druga dela su ozbiljna krivična dela za koja su predviđene i zatvorske kazne. Čuvajte sebe i druge, bistro!
    1 point
  4. Da li sam bezbedniji u kući, iz koje barem jedan ukućanin ide u nabavku, ili kad lično odem časkom do prodavnice, u odnosu na situaciju da sam sam u šatoru? Oo mom mišljenju, nepotrebna dilema. Osim ako se na pecanju ne družimo kao inače. Više sam izolovan na pecanju nego kući. Jedini kontakt je šaran ????. Zašto zatvaraju komercijalne, ne znam. Ako sam postavio šator i pecam tu 5 dana, to ne znači da se nepridržavam policijskog časa. Nigde se ne krećem. Jedino odlazak i dolazak treba biti van policijskog časa. Ako uvedu 24č zabranu kretanja, u tom slučaju je logično da nema pecanja.
    1 point
×
×
  • Create New...