jana Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Taumatin ili talin je protein izolovan iz opne ploda biljke Thaumatococcus danielli Benth, koja raste u tropskom pojasu Afrike. Treonin, arginin I fenilalanin su aminokiseline prisutne u talinu u najvecem procentu. Relativna slast talina je 1800-3000 puta veca u odnosu na slast saharoze, sporo se razvija I dugo zadrzava bez ikakvog naknadnog neprijatnog ukusa. Dobro se rastvara u alkoholu, vodi, propilenglikolu. Postojan je na visokoj temperaturi ali samo u kiseloj sredini. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dane Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 Jel moze da se koristi fruktoza ( vocni secer ) kao zasladjivac?Na pakovanju sam video da pise da je 1,75 puta sladja od saharoze,koliko bi je trebalo dozirati na kg mixa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 Jel moze da se koristi fruktoza ( vocni secer ) kao zasladjivac?Na pakovanju sam video da pise da je 1,75 puta sladja od saharoze,koliko bi je trebalo dozirati na kg mixa? Zavisi u kojem obliku. Ako misliš one u trgovinama kao fruktoza šečer u kristalu njega treba dosta. No ima fkuktoza con. od moora pakovanje 250 grama oko 14 eura što je dovoljno za cca 100 kg mixa. Znažan jaki okus voća, idealan također i za partikl posebno.Primjer s tigrovim oraščićemKilu tigera prekriti vodom, tri prsta iznad. dodati cca 5 gr max. fruktoze con. Tiger popije dio tekučine samim time i sladilo te postaje još atraktivniji u okusnom smislu i aromom. U preostaloj tekućini se uobičajeno skuha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dane Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 Hvala zac Link to comment Share on other sites More sharing options...
jana Posted February 28, 2010 Author Share Posted February 28, 2010 U svakom slucaju pre bih ti preporucio Dekstrozu (glukoza) jer predstavlja izvrstan izvor energije. Svi ugljeni hidrati moraju prvo da se pretvore u oblik glukoze da bi mogli biti iskorisceni u energiju, dok se glukoza ne vari nego ide direktno u krvotok sto povecava iskoristenost mamca. Takodje mozes koristiti i MALTEKS (ekstrat jecmenog salda) koji je bogat maltozom, glukozom, belancevinama, mineralima(Na, K, P, Ca, Mg, Fe), vitaminima ( kompleks B vitamina, E, provitaminom A) a pri tom nije vestacki zasladjivac a i prstupacna mu je cena ( A da ne govorim o glikemjskom indeksu i naglim skovima insulina kod korscenja prostih secera).Izgledom podseca na med samo malo tamnije boje i karakterisicnog miris i ukusa. Moze se koristiti i u umakaljkama i dipovima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 Dali je netko razmišljao o temi šaran-insulin. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jana Posted February 28, 2010 Author Share Posted February 28, 2010 Pomalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 U svakom slucaju pre bih ti preporucio Dekstrozu (glukoza) jer predstavlja izvrstan izvor energije. Svi ugljeni hidrati moraju prvo da se pretvore u oblik glukoze da bi mogli biti iskorisceni u energiju, dok se glukoza ne vari nego ide direktno u krvotok sto povecava iskoristenost mamca. Takodje mozes koristiti i MLATEKS (ekstrat jecmenog salda) koji je bogat maltozom, glukozom, belancevinama, mineralima(Na, K, P, Ca, Mg, Fe), vitaminima ( kompleks B vitamina, E, provitaminom A) a pri tom nije vestacki zasladjivac a i prstupacna mu je cena ( A da ne govorim o glikemjskom indeksu i naglim skovima insulina kod korscenja prostih secera).Izgledom podseca na med samo malo tamnije boje i karakterisicnog miris i ukusa. Moze se koristiti i u umakaljkam i dipovima.Malteks sam koristio za dip i kao osnova za razne kombinacije dipova ... odlicna osnova ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 Pomalo Aj dobro onda Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 Kad smo več kod odličnih zaslađivača onda je tu i javorov sirup. Do pojave nekih drugih zaslađivača puno sam ga koristio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Šaran nema problema sa iznzulinom, on može da ga pravi. :o Link to comment Share on other sites More sharing options...
jana Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 A gde ga pravi ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Šta misliš gde? :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zvone Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Jel moze da se koristi fruktoza ( vocni secer ) kao zasladjivac?Na pakovanju sam video da pise da je 1,75 puta sladja od saharoze,koliko bi je trebalo dozirati na kg mixa? Zavisi u kojem obliku. Ako misliš one u trgovinama kao fruktoza šečer u kristalu njega treba dosta. No ima fkuktoza con. od moora pakovanje 250 grama oko 14 eura što je dovoljno za cca 100 kg mixa. Znažan jaki okus voća, idealan također i za partikl posebno. Mene isto zanima koliko ide fruktoza šećera iz (trgovine) u kristalu na 1kg.Bird mixa, a koliko na 1kg.Fish mixa.bez dodavanja drugih zaslađivača.Inače sam znao koristiti 10ml.Huxola na 1kg.mixa Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Jel moze da se koristi fruktoza ( vocni secer ) kao zasladjivac?Na pakovanju sam video da pise da je 1,75 puta sladja od saharoze,koliko bi je trebalo dozirati na kg mixa? Zavisi u kojem obliku. Ako misliš one u trgovinama kao fruktoza šečer u kristalu njega treba dosta. No ima fkuktoza con. od moora pakovanje 250 grama oko 14 eura što je dovoljno za cca 100 kg mixa. Znažan jaki okus voća, idealan također i za partikl posebno. Mene isto zanima koliko ide fruktoza šećera iz (trgovine) u kristalu na 1kg.Bird mixa, a koliko na 1kg.Fish mixa.bez dodavanja drugih zaslađivača.Inače sam znao koristiti 10ml.Huxola na 1kg.mixa Nisam koristio taj u kristalima tako da ne mogu odgovoriti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARANDJELOVAC Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 nutrin zasladjivac nije u trendu ali to sto je njihova najeftinija komponenta na znaci da ne peca.da li neko ima iskustvo sa tim meni se dobro pokazalo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaneMk Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Shta ima veze dal je u trendu il nije,nadjesh si zasladjivaca koji tebi odgovara i gotovo,dal je nutrin,mainline,cc moore,solar to je stvar licno sebe.Uglavnom svi ovi su dobijeni od prirodnog talina.Ja sam dugo koristio nutrinog i mainline zasladjivaca i odlicni su.Sad par godina koristim solarovog powder candy jer meni bash taj odgovara miksovima Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrija Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Shta ima veze dal je u trendu il nije,nadjesh si zasladjivaca koji tebi odgovara i gotovo,dal je nutrin,mainline,cc moore,solar to je stvar licno sebe.Uglavnom svi ovi su dobijeni od prirodnog talina.Ja sam dugo koristio nutrinog i mainline zasladjivaca i odlicni su.Sad par godina koristim solarovog powder candy jer meni bash taj odgovara miksovima Dali stvarno mislite da marka zasladjivaca igra ulogu u kvalitetu mamca ili je u pitanju cena i kolicina doziranja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Shta ima veze dal je u trendu il nije,nadjesh si zasladjivaca koji tebi odgovara i gotovo,dal je nutrin,mainline,cc moore,solar to je stvar licno sebe.Uglavnom svi ovi su dobijeni od prirodnog talina.Ja sam dugo koristio nutrinog i mainline zasladjivaca i odlicni su.Sad par godina koristim solarovog powder candy jer meni bash taj odgovara miksovima Dali stvarno mislite da marka zasladjivaca igra ulogu u kvalitetu mamca ili je u pitanju cena i kolicina doziranja? Zaslađivaći obićno popravljaju ili dorađuju neka svojstva boile. U tome smislu se može govoriti o kvaliteti mamca boile naspram zaslađivaća inače odnos nutritivna vrijednost-zaslađivaći ovoga tipa je ravna nuli, nema nikakve nutritivne vrijednosti. Dali ima kakve veze marka, u dosta slučajeva se pokazalo da ima. Radi se o koncetriranim proizvodima namjenjenima za našu uporabu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrija Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Shta ima veze dal je u trendu il nije,nadjesh si zasladjivaca koji tebi odgovara i gotovo,dal je nutrin,mainline,cc moore,solar to je stvar licno sebe.Uglavnom svi ovi su dobijeni od prirodnog talina.Ja sam dugo koristio nutrinog i mainline zasladjivaca i odlicni su.Sad par godina koristim solarovog powder candy jer meni bash taj odgovara miksovima Dali stvarno mislite da marka zasladjivaca igra ulogu u kvalitetu mamca ili je u pitanju cena i kolicina doziranja? Zaslađivaći obićno popravljaju ili dorađuju neka svojstva boile. U tome smislu se može govoriti o kvaliteti mamca boile naspram zaslađivaća inače odnos nutritivna vrijednost-zaslađivaći ovoga tipa je ravna nuli, nema nikakve nutritivne vrijednosti. Dali ima kakve veze marka, u dosta slučajeva se pokazalo da ima. Radi se o koncetriranim proizvodima namjenjenima za našu uporabu. Ali, opet mi nije jasno u kom smislu ima veze marka, u kvalitetu napravljenog mamca ili kolicini doziranja da bi mamac bio dobar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
žac Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Vjerojatno zato da drže do svoga renomea i shodno tome nije im nikako cilj neka igrice sa kojima bi se moglo nešto ušičariti. Prvenstveno se radi o kvaliteti samoga proizvoda koji upotrebljen u boili nije odlučujući da bi ona bila kvalitetna. Jer sladilo je na kraju popisa dodataka koji odlučuju kvalitetu nekog mamca, određuje i utječe na karakteristike mamca ali kvalitetu mamca sačinjavaju i određuju sasvim druge komponente i dodaci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrija Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 :hand: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jope Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Zanimame u koje mixeve je zasladjivac obavezan a u koje ne i dali u fish mix sa dodatkom livera,glm i ostalih atraktora potrebno dodati zasladjivac ili ne i zasto da ili ne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bata Rale Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 i mene ovo zanima al niko ne ogovara Link to comment Share on other sites More sharing options...
milancheshow Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Zanimame u koje mixeve je zasladjivac obavezan a u koje ne i dali u fish mix sa dodatkom livera,glm i ostalih atraktora potrebno dodati zasladjivac ili ne i zasto da ili nepa ako hoces da ti bude slatka boila onda treba, a ako neces onda ne treba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts