Brajo Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Vrlo zanimljiva mišljenja svih, ja dijelim ipak mišljenje sa kolegom Zoranom R, da u fish miks ne stavljam zaslađivac... mada volio bih kada bi mi neko pojasnio zasto je pozeljno koristiti zaslađivac u fish ili mesnim miksevima i sta se postize njime... Zac je davno jos 2010 pisao o sladilima i njihovom neutralnom dejstvu na miks... eto ako ko moze da mi pojasni bio bih zahvalan!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shoga Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Apsolutno u svaki miks mozes dodavati zasladjivac bez ikakve bojazni da ces nesto pokvariti,prvenstveno zbog te ukusne note kada proba boilu,a izuzetno dobro reaguje na slatko. Naravno moze se koristiti i so ili kombinacija i jedno i drugo,tako da to poredjenje ishrane coveka i sarana je glupost. Sent from my iPhone using TapatalkNisam ni poredio coveka i sarana iako i saran ima navike i ukus kao i covek sto ima Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sale-Kg Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Nisam ni poredio coveka i sarana iako i saran ima navike i ukus kao i covek sto imaPa tek sad smo u nedoumici i problemu Uzmemo na primer jedan biftek.Neko voli krvav,neko srednje pecen a neko res.Neko ce poruci ljut,neko sa biberom,neko ce se opredeliti slatko kiselim prelivom.....ili ti mali milion kombinacija. Jos nesto da napomenem,kad sam krenuo sa izradom boila u to vreme nije bilo lako dostupnih aroma a kamoli zasladjivaca.Nije bilo stimulatora,aminokiselina,praskastih extrata pa smo opet pecali sarana na te rucno rolane kuglice pravljene sa aromama za kolace. Licno koristim tecni zasladjivac u izradi mesnih boila ali uvek idem donju granicu zasladjivaca prilikom doziranja.Obavezno koristim i so kao i kolega GORANBILLY. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DucicM Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Meni se mnogo bolje pokazala slatka nego slana boila pogotovo u prolece. Mada ja u svaki mix stavljam po kasiku soli zbog konzerviranja boile.Osobina soli da sluzi kao konzervans je u direktnom sukobu sa hemijom u boili koju stavljas da bi pospjesio varenje boile.Primjer, pivski kvasac radi na bazi gljivica a glavna osobina svih konzervansa je da ubijaju gljivice i tako sprecavaju kvarenje boila.Iz tog razloga nikad ne stavljam so u boilu, eventualno izvana ali i to kad bas moram preko ljeta kad su velike vrucine a i to sam poceo tek prije godinu-dvije. Sto se tice zasladjivaca, apsolutno da u sve pa i u mesne mikseve.I to cak vise nego li u bird i ostale mikseve.Primjer, u klasicni miks idem 20ml huxola, a u s/o miks koji mi cini 30% r.brasna idem 30ml. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limar Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 So je pojacivac ukusa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran.r Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Osobina soli da sluzi kao konzervans je u direktnom sukobu sa hemijom u boili koju stavljas da bi pospjesio varenje boile.Primjer, pivski kvasac radi na bazi gljivica a glavna osobina svih konzervansa je da ubijaju gljivice i tako sprecavaju kvarenje boila.Iz tog razloga nikad ne stavljam so u boilu, eventualno izvana ali i to kad bas moram preko ljeta kad su velike vrucine a i to sam poceo tek prije godinu-dvije. Sto se tice zasladjivaca, apsolutno da u sve pa i u mesne mikseve.I to cak vise nego li u bird i ostale mikseve.Primjer, u klasicni miks idem 20ml huxola, a u s/o miks koji mi cini 30% r.brasna idem 30ml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran.r Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Da li si ti sve ovo testirao....tj sa slatkim, sa slanim.... pa to tako tvrdis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DucicM Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Da li si ti sve ovo testirao....tj sa slatkim, sa slanim.... pa to tako tvrdis?Da, sve sto pricam je iz licnog visegodisnjeg iskustva sa pravljenjem boila. LimarJeste so pojacivac ukusa ali je istovremeno i konzervans. A zna se za sta sluzi konzervans i sta radi u hrani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fox Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Osobina soli da sluzi kao konzervans je u direktnom sukobu sa hemijom u boili koju stavljas da bi pospjesio varenje boile.Primjer, pivski kvasac radi na bazi gljivica a glavna osobina svih konzervansa je da ubijaju gljivice i tako sprecavaju kvarenje boila.Iz tog razloga nikad ne stavljam so u boilu, eventualno izvana ali i to kad bas moram preko ljeta kad su velike vrucine a i to sam poceo tek prije godinu-dvije. Sto se tice zasladjivaca, apsolutno da u sve pa i u mesne mikseve.I to cak vise nego li u bird i ostale mikseve.Primjer, u klasicni miks idem 20ml huxola, a u s/o miks koji mi cini 30% r.brasna idem 30ml.Bas tako,svaka ti je na mestu [emoji106] Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Javor Porobic Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Sol je konzervans takođe kao i šečer ,fora je u količini nečega,fora je u sastavu miksa,fora je u komponentama miksa.Voće se konzervira sa šečerom, to se zaboravilo.Kad biste jednu šunku ostavili oko 3 tjedna koliko inače stoji u soli isto toliko u šečeru zar mislite da bi se pokvarila? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limar Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Ja koristim Salt&Black Pepper Enhancer za sve boile koje pravim a da nisu "vocne" I obavezno malo zasladjivaca ne da bude slatka nego da ubije gorcinu ribljeg brasna,narocito se oseti razlika u domacem miksu jer ko zna sta nam prodaju pod riblje brasno...domaca so se stavlja zbog ukusa,onaj ko zna sta radi jer je recimo M1 nezamisliv ako nije slan a ne da bi bio konzerviran a sto se tice zasladjivaca u mesnim boilama sasvim je dovoljno 1-2ml obicnog Nutrinog recimo da bi dobila na tom smeku sto treba da ima.....za vocne boile koristim iskljucivo Solarov zasladjivac jer svaka boila dobije neku neobicnu notu I ukusa I mirisa koju riba jako voli.... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srle carp . Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Ja mislim da treba da pitamo naseg poznatog maga kako ovi iz nutre savetuju. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limar Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Ispade mi telefon iz ruke lebe mekani,hahhahahahahahahha 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko T. Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Potreban savet oko komponenti!Razlika izmedju mleka u prahu recimo iz zdrave hrane i cini mi se da se zove VITAMELO cc moore,pticije hrane neke obicne i biskvitne crvene,zute...koje kukuruzno,sojino brasno koristiti za izradu boili.Hvala unapred Link to comment Share on other sites More sharing options...
GORANBILLY Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Potreban savet oko komponenti!Razlika izmedju mleka u prahu recimo iz zdrave hrane i cini mi se da se zove VITAMELO cc moore,pticije hrane neke obicne i biskvitne crvene,zute...koje kukuruzno,sojino brasno koristiti za izradu boili.Hvala unapredKupis mleko za telad u prahu i resio si problem za mnogo manje para sto se mleka tice. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko T. Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Kupis mleko za telad u prahu i resio si problem za mnogo manje para sto se mleka tice.Gorane,kog proizvodjaca mleko za telice koristis,ili je to sasvim nebitno! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GORANBILLY Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Manje vise sve je to isto,nebitan je proizvodjac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko T. Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Manje vise sve je to isto,nebitan je proizvodjac.Nabavicemo neko da Sarko bude zadovoljan????!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hodor Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 kad smo vec kod mleka za telice , ako neko hoce samnom da kupimo po pola dzaka jer mi 25kg ne treba a nema manje pakovanje, 4300din je 25kg preko kupujem prodajem. Iz Novog Sada sam ako nekog to zanima nek mi se javi preko pp. Tako bi izaslo 2500din sa dostavom za 12,5 kg. izvinjavam se ako nije tema. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzordz Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 Hodore imas Gebijevo mleko za telad u pakovenju od 3kg oko 600-700 din. Potrazi u poljo apotekama. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts