dzordz Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Da li neko moze da mi kaze nesto vise o Protein koncetratu,kako se koristi,sastav,svrha dodavanja u mix? Sve sto sam uspeo da saznam o njemu je da je to neka mesavina mlecnih proteina i da se koristi kao (jeftinija) zamena za kazein ili tako nekako? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganic Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 a kakve veze ima sundjer sa komponentama za izradu bojli?Da nisi nesto pobrkao kolega?nije prda nista pobrkao ,reko je mnogo lepu stvar a ko razume shvatice. bez opterecivanja sa nutricionizmom Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlax88 Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Da li neko moze da mi kaze nesto vise o Protein koncetratu,kako se koristi,sastav,svrha dodavanja u mix? Sve sto sam uspeo da saznam o njemu je da je to neka mesavina mlecnih proteina i da se koristi kao (jeftinija) zamena za kazein ili tako nekako?Prvo bi trebalo da znas koji je koncentrat u pitanju, da li je iz surutke, mleka, soje itd.... Ni jedan od ovih koncentrata nije isti, jer struktura aminokiselina nije kod svih potpuna. Najkvalitetniji je protein iz surutke, odnosno Whey protein. Takodje i Whey protein se proizvodi u različitom obliku, koncentrat, izolat, hidroizolat i najnoviji hidrolizat whey protein. Razlika je u brzini razgradnje samog proteina na aminokiseline, pa samim tim i probava istog može biti trenutna ili produžena. Koncentrovani protein se sporije razgradjuje, dok hidrolizat gotovo trenutno. Kazein ima najduzi proces razgradnje i u humanoj upotrebi se koristi isključivo pred spavanje( sportisti) kako bi tokom spavanja imali produženo snabdevanje hranljivih materija, dok tokom aktivnosti nije preporučljiv jer probava traje duže. Ja koristim i Whey i kazein, ali zavisno od situacije šta mi treba. Za brza pecanja i kraca takmičenja koristim whey, a za duže kampanje i intenzivna hranjenja Kazein. Jednostavno razlika i kao kod boile, brza atraktivna i spora al za duže staze. Uf al ga oteglih... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
milancheshow Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 svaka ti na mestu, o tome sam vec pisao...samo je pitanje da li saran na isti nacin vari lactalbumin i kazein kao covek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlax88 Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Znam Milance da si vec pisao,al aj da malo nponovimo ;-) Da li šaran vari na isti način stvarno ne znam, a još nisam naišao na neki konkretan podatak, tako da sam pisao samo o razlikama medju proteinima i načinu na koji ih koristim. Bazirao sam se na ljudsku upotrebu, jer sam tu upućen, a ne mora da znači da će tako delovati na šarana, jer se njegov sistem veoma razlikuje od našeg. Doduše imao sam lepe rezultate koristeći ih na ovaj način. Brza boila- Whey. Spora boila- Kazein. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
milancheshow Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 samo da razjasnimo jednu stvar... whey ili whey protein? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlax88 Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Whey protein, naravno. Najčešće izolat ili koncentrat, pošto ga uglavnom uvek imam. Čistu surutku nikad nisam stavljao, jer sadrži dosta laktoze, a kao što smo kazali pitanje je kako to šaran vari. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzordz Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Koliko sam uspeo da saznam to je mesavina mlecnih proteina (kazeina,laktalbumena,whey i jos kojecega) evo i sastava koji navodi proizvodjac ali meni to nista ne govori : Analysis:- Moisture: 3-6%- Protein: 68-72%- PH: 5.5 - 6- Fat: 10-16%- Ash: max. 9%Digestibility of crude protein (pepsin method) min. 97%Amino Acids:Lysine: 4.64%Proline: 6.17%Methionine: 1.44%Glycine: 9.90%Cysteine: 0.60%Alanine: 6.40%Threonine: 2.54%Valine: 3.54%Tyrosine: 1.81%Isoleucine: 2.43%Asparagine: 5.73%Leucine: 4.96%Serine: 3.03%Phenylanin: 2.81%Glutamine: 10.43%Histidine: 1.39%Arachidonic: 2.00%Arginine: 4.47%Taurine: 0.081% Link to comment Share on other sites More sharing options...
GORANBILLY Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Koliko sam uspeo da saznam to je mesavina mlecnih proteina (kazeina,laktalbumena,whey i jos kojecega) evo i sastava koji navodi proizvodjac ali meni to nista ne govori : Analysis:- Moisture: 3-6%- Protein: 68-72%- PH: 5.5 - 6- Fat: 10-16%- Ash: max. 9%Digestibility of crude protein (pepsin method) min. 97% Amino Acids:Lysine: 4.64%Proline: 6.17%Methionine: 1.44%Glycine: 9.90%Cysteine: 0.60%Alanine: 6.40%Threonine: 2.54%Valine: 3.54%Tyrosine: 1.81%Isoleucine: 2.43%Asparagine: 5.73%Leucine: 4.96%Serine: 3.03%Phenylanin: 2.81%Glutamine: 10.43%Histidine: 1.39%Arachidonic: 2.00%Arginine: 4.47%Taurine: 0.081%Ako dobro shvatam pricas o Protein Koncentratu od Imperial Baits-a? Ja ga koristim i mogu ti reci da je dobar,jakog je mirisa,jako se dobro rastvara u vodi i lako vari. Neces pogresiti ako ga uzmes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzordz Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Bas na taj da li je bolji od kazeina,osim sto je jeftiniji,ili ima nekih drugih prednosti ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaneMk Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Surutka najbolja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dimitar Posted January 11, 2014 Share Posted January 11, 2014 Jel neko koristio ovaj dodatak imam jedno pakovanje i mogu da kupim jos po neku smesnu ceni..pa me zanima kako i kada ga koristite u miksevi.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodja Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 mnogo komplikujete....dajte nesto jednostavnije...objasnite nama pocetnicima sta i kako svi cute a svi silni pecarosi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srkijan Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 mnogo komplikujete....dajte nesto jednostavnije...objasnite nama pocetnicima sta i kako svi cute a svi silni pecarosi Sta te konkretno interesuje da probam da ti pomognem drug? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dimitar Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 Koristi se izmedju ostalih dodataka za pravljenje bake Ok..ali baka me ne zanima,pitanje je bilo da li ga koristi neko u domaci mikseva u pricji,mesni...u koja kominacija i dali vredi uopste.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganic Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 Ok..ali baka me ne zanima,pitanje je bilo da li ga koristi neko u domaci mikseva u pricji,mesni...u koja kominacija i dali vredi uopste..koristim ga ja u vocne i krem boile . Veoma je dobar . Stavljaj u preporucenim dozama za divlje vode a za komercijale testiraj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dimitar Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 koristim ga ja u vocne i krem boile . Veoma je dobar . Stavljaj u preporucenim dozama za divlje vode a za komercijale testiraj.hvala druze,to me je zanimalo dali ga neko koristi u koji dozama i dali uopste vredi za nesto...divlje vode pecam 99% Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodja Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 Sta te konkretno interesuje da probam da ti pomognem drug?pa druze niko nece da kaze ili napise sta i kako konkretno...primerako pravim 1kg mixa sta i u kojim kolicinama trebam staviti?primerlt fish 400grpro digest 100gritd itditd itd nesto u tom kontekstu bas bih se oprobao u tim mixevima od cc moora ali svi tajnu cuvaju a ipak svi zele da smo drugari na vodi da zajedno jedemo i pijemo i navodno da pecamo,ribe ima za sve,ja nisam takmicar niti bih se takmicio secam se nekad dok sam radio kod Ilije u Carp Shopu da je najveca tajna bila hemija a sad je obratno tajna je mix...sigurno me razumes sta sam hteo reci Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaneMk Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Druze na forumu imas odlicnih tekstova za mixeve I njihove komponente, prolistaj malo neki vikend nacices sve sto te zanima Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bata Rale Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 hvala druze,to me je zanimalo dali ga neko koristi u koji dozama i dali uopste vredi za nesto...divlje vode pecam 99% Proteinconcetrat stavljam u sve mixeve 5% po preporuci jednog iskusnog sarandzije i sigurno je da ne moze da škodi! Uglavnom pecam na divljoj vodi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzordz Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Kupio sam proteinconcentrat i slozio sam par mikseva za prolece pa cemo videti kako ce se pokazati. Dodavao sam ga u kolicini od 10% kao zamenu za mleko u prahu sa namerom da pojacam kvalitet i bolje vezivanje miksa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bdelitee Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 secam se nekad dok sam radio kod Ilije u Carp Shopu da je najveca tajna bila hemija a sad je obratno tajna je mix...sigurno me razumes sta sam hteo reci e moj Rodjo pa ti si bio na samom izvoristu informacija, kako da nisi uspeo da ih prikupis.Malo se salim ali ima tu i dosta istine ali da se okrenemo temi. Neznam sto stalno pricate da nece niko konkretno da napise a ima vise desetina recepta ispisanih na forumu i to bas dobrih.Ako neki pocetnik nije sa tim zadovoljan onda polako nek krene u eksperimente dok nedodje do svog dobrog mamca.Uvek moze da krene od 50-50 miksa izabere neko riblje brasno recimo LT94 stavi u kolicini ne vise od 100gr na kilo mix-a, odabere neki od atraktora recimo GLM i stavi u kolicini ne vise od 10gr tu vec ima zanimljivu boilu za istant pecanje, e sad doda malo aminokiselina naprimer Minamino ili Aminofruit i da bi popravio iliti jos vise poboljsao proteinski sastav doda Protein mix na kraju odabere aromu zamesa mix- izrola boile i na vodu.Na vodi ce videti sta je uradio, vremenom ce videti sta mu fali a sta treba da izbaci.Uz ovoliko informacija ,,Konkretnih" po raznim forumima neverujem da nece moci da sastavi neki svoj solidan mix.Ali najvaznija stvar je da mora da peca jer u 3-4 izlaska godisnje se nece napecati ni sa najcarobnijom boilom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GORANBILLY Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Kupio sam proteinconcentrat i slozio sam par mikseva za prolece pa cemo videti kako ce se pokazati. Dodavao sam ga u kolicini od 10% kao zamenu za mleko u prahu sa namerom da pojacam kvalitet i bolje vezivanje miksa.Mozda bi mogao malo da smanjis % Proteinkoncentrata. Ja sam stavljao 5% i posle kuvanja dok su boile jos vruce uvaljas ih u P.koncentrat. Time dobijes instant reakciju i sacuvas vecinu aminokiselina koje su termolabilne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stari_alas_62 Posted February 6, 2014 Share Posted February 6, 2014 Zac pa ovo je predugacko... vidim da pogadja u metu al ima mnogo teksta )) mislim da samo ovo niko nije pomenuo - izbegavati komponente koje sadrze emulgatore E 300 i nesto - to su kancerogeni - nikako to!! Riba nece da jede kada ih oseti, a ako i pojede - tek je onda katastrofa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricba Posted February 7, 2014 Share Posted February 7, 2014 Pitanje jedno imam vde aminozuren, na kutijice deklarisano rok upotrebe 20.mart.2014., da li bi mogao da odpeca celu ovu sezonu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts