JaneMk Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Evo kako se mota pravilno najlon na spulni.Pogledajte ceo prilog do kraja i saznacete interensatne stvari shta sve radi najlon kad udari riba i zashto je veoma vazno pravilno namotati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rott Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Pravi savet ! Hvala Jane ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BataKV Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Evo kako se mota pravilno najlon na spulni.Pogledajte ceo prilog do kraja i saznacete interensatne stvari shta sve radi najlon kad udari riba i zashto je veoma vazno pravilno namotati. :clapping: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest vladan Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 A da li je neko probao da spulnu sa novim najlonom stavi u kofu/lavor sa vodom i da tako namotava najlon?Probajte! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaneMk Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 A kad ce spulna da stoji ispravno.Jel vidish zashto ustvari spulna treba da stoji vertikalno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest vladan Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 A zasto mislis da u vodi ne moze da stoji vertikalno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaneMk Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 ako mislish na plasticne spulne sa najlonom jedino ako postavish neko otezanje drugacije nema shanse.Kako sam i sam dugo koristio vodu dok mi ovi ludi englezi nisu otvorili oci.Uvrcivanje najlona voda nemoze da smiri jedino pravilno namatanje.RAnije su cak premotavali najlon preko ledine trave samo da bi bio kako treba namotan. Shto se tice namatanja imash dosta na yutube pogledaj nigde nepostoji voda kako sam i sam dugo vremena radio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest vladan Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 A ljudi se kleli da je to sa vodom najbolje,znaci i od boljeg ima bolje!Probacu naravno i ovaj metod.Malo smo diskutovali,ne zameri!Pozdrav! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiza-Bg Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Pa ko da zameri Vladane,i ja sam do juce mislio da je najbolje iz vode Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaneMk Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 i ja ..Kako si i sam reko i od najboljeg ima boljeg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Otto Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Ko na svoje masinice bez razmisljanja jednostavno namota strunu,ogranicava drasticno svoju mogucnost pri izbacajima.Precizni i daleki izbacaji je jedan najznacajni aspekt u pecanju sarana i generalnog ribolova.Covek moze da ima najperfektniju tehniku i snagu zabacivanja,ali ako struna nije korektno namotanana na spulnu od masinice se ogranicava dramaticno na daleke izbacaje.Ne samo to nego ce se struna nepredvidivo ponasati pri zabacaju.Uvrce se stvaraju se kikice,perike i u vodi se uvrce i neda se korektno zategnuti. Pre nego sto planiram da namotam novu strunu na masinice stavim kompletnu strunu u jednu kofu sa vodom da odstoji dva dana.Struna moze za tih dva dana dovoljno vode da uvuce u sebe i postaje meksa. 1, Prvo skinem staru strunu sa spulne. 2, Na duboke spulne ostavljam oko 150 metara stare strune na njoj. 3, Spulnu od nove strune postavim u vertikalnu poziciju sa etiketom na gore. 4, Novu strunu provlacim kroz prvi dolnji provodnik i vezem sa starom strunom griner sa grinerom cvorom. 5, Pocinjem da namotavam strunu tako sto sa desnom rukom medju dva prsta drzim strunu pod malim naponom a sa levom motam polako masinicu. 6, Nakon 20 metara proveravam strunu dali se stvaraju kikice i uvrce.Ako se slucajno uvrce onda tih 20 metara secem skidam sa spulne i spulnu od nove strune okrenem sa druge strane opet u vertikalnu poziciju. 7, Ja uvek namotam malo vise strune na masinicu jer nakon par zabacaja se struna slegne i taman pase. Nakon sto sam namotao strunu vezem olovo dajem novoj struni malo vremena i prva tri zabacaja su kratka dabi proverio kako se struna ponasa.Ako je sve uredu onda sa svakim daljnjim zabacajem bacam sve dalje i tako strunu navikao na olovo. Dabi vas struna sto duze sluzila i ostala zdrava nakon pecanja pre nego sto izvucete montazu iz vode stavite u zadnji sprovodnik jedan mekani sundjer i tako ujedno dok izvlacite montazu ocistite od svih prvljastina vasu strunu.Budite fer prema prirodi i okolini i nemojte bacati strune bilo gde jer se u tu strunu vrlo lako mogu zivotinje koje zive okolo jezera zamrsiti i u najgorem slucaju uginuti. Puno srece kod sledeceg namotavanja strune i puno debelih sarana vam zelim. http://img87.imageshack.us/img87/5113/zolpermai2009035.jpg 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rott Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Mokro i jednostavno http://www.youtube.com/watch?v=hzlrHERC7-g&feature=related Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcadionno1 Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Evo još jednog zanimljivog linka na kojem možete najdetaljnije pogledati kako se namotava najlon.http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=2887Video se nalazi na dnu stranice ali moguće je da će vam pre pomenutog video zapisa prikazati niz drugih.Ko ne razume mađarski neka gleda, jednako je zanimljivo :thumbsu: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazaborcanac Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Hvala Jane,upravo ovih dana treba da menjam najlone,a istu stvar sam radio sa kofom-ha,ha i to potcinkovanom! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts