biser Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Na zalost, ovde na forumu, a i po medijima sve je cesci slucaj da kolege stradaju dok su na vodi na pecanju kad je nevreme i tuku gromovi.Mi sarandzije smo posebno izlozeni problemu jer smo duze na vodi i imamo mnogo opreme. Varalicarcima imdrugim je mnogo lakse, samo se sklone, a mi.....svi znamo koliko je tesko pakovanje.Ova tema je posebno aktuelna u ovom periodu jer nikako da se stabilizuje vreme. Bio sam skoro na vodi, u dva navrata je tako tuklo da mi se guzica tresla.Postupak?Prvo treba prepoznati sta dolazi, treba pratiti, poznato je da se moze odrediti i daljina (vreme u sekundama koje prodje od munje dok necujete zvuk je priblizno daljina u km). Ukloniti sve metalno sto strci na poziciji, kao na primer tronozac za merenje ribe. Izvaditi stapove udaljiti rod pod od satora i poloziti vrhove na zemlju. Ugasiti mobilne aparate, signalizatore i dr.opremu. Ako se nalazite u blizini visokog suvog drveta, udaljiti se od njega. Ako se nalazite u blizini drveta sa dubokim korenjem, takodje se udaljiti. Obicno su pored vode topole, vrbe i sl. koja nemaju duboko korenje i manja je verovatnoca da u njih udari grom radi praznjenja.Treba biti svestan da ste u prirodi i da sva tehnika, karboni i metal privlaci grom. Auto u takvim uslovima takodje nije potpuno bezbedan. Malom je verovatno da grom udari u sator, ako u njemu nema uredjaja koji mogu da ga privuku. Otvaram temu da i ostali iznesu neko misljenje i iskustvo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srkijan Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Kloniti se dalekovoda, stap nikako ne podizati u vis, ne paniciti bez potrebe jel se obicno u panici prave najvece greske. Ostati miran i stalozen i sedeci u broliju ili lezeci u satoru sacekati da se nebo "isprazni". Ostati prizeman, kloniti se uzvisenja, brezuljaka, ledina.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deni90 Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Ja bi samo da ispravim Bisera. Auto u takvim situacijama je jedno od najsigurnijih mesta. Verovatnoca da udari grom u auto je jako mala a i ako udari putnicima nece biti nista sve dok ne dodiruju metalne delove. Jedino ce ogromna buka od groma biti neprijatna. Posto je sasija auta od metala ona formira Faradejev kavez koji stiti unutrasnjost od elektriciteta. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mijat Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 skloniti se na sigurno i povući iz pljoske naravno, koristiti cevčicu i ne dizati pljosku prema nebu. štapove nikako ne dizati jer je to najopasnije! vrh štapa predstavlja strimer koji se diže prema nebu i ako se susretne sa strimerom oblaka nastaje atmosfersko pražnjenje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srkijan Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 skloniti se na sigurno i povući iz pljoske naravno, koristiti cevčicu i ne dizati pljosku prema nebu. Hahhhahahaha....ovo je najbitnije zapamtiti! Link to comment Share on other sites More sharing options...
biser Posted July 31, 2014 Author Share Posted July 31, 2014 Hm....I ja sam bio ubedjen u to za auto, dok nisam video neke snimke i procitao par clanaka o tome Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tonac Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Greska je koliko sekundi toliko km. Zvuk putuje brzinom cca 340 metara u sekundi. Tako da oko 3 sekunde su 1 km udaljenosti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limar Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Ako nemas srece nista te nece spasiti od munje....poznanike iz sela je pogodio grom dok su se vozili u traktoru,jedan poginuo a drugom nista,znaci sudbina... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Aca Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Kloniti se dalekovoda, stap nikako ne podizati u vis, ne paniciti bez potrebe jel se obicno u panici prave najvece greske. Ostati miran i stalozen i sedeci u broliju ili lezeci u satoru sacekati da se nebo "isprazni". Ostati prizeman, kloniti se uzvisenja, brezuljaka, ledina....koliko te placaju ovi sa ex you ti bre na sve imas komentar ahahahahhahaahah Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganic Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Hm....I ja sam bio ubedjen u to za auto, dok nisam video neke snimke i procitao par clanaka o tomemene zanima da procitam ako imas neki link okaci jer i ja sam ubedjen da nemoze u kola da udari grom . verujem ti ali me zanima da procitam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srkijan Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 koliko te placaju ovi sa ex you ti bre na sve imas komentar ahahahahhahaahahteglicu euro krema Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Aca Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 teglicu euro krema kako mozes da seres vise hahahaha na sve ti imas komentar hahaahahahah za boile stapove masine mixeve gromove ahahahahaha idi bre leci se hahahaha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts